1. Przepis na wodę z ogórkiem
Wodę ogórkową warto pić nie tylko przez wzgląd na jej działanie orzeźwiające. Napój ten przynosi ulgę podczas upalnych dni, ale ma też pozytywny wpływ na stan zdrowia i sylwetkę. Co więcej, jest smaczny i łatwy do przygotowania.Do przyrządzenia wody ogórkowej trzeba wybrać warzywa twarde i jędrne, najlepiej o zaokrąglonych końcach. Nie używajmy tych, które są żółte i pomarszczone, mają miękkie miejsca i plamki. Ponadto będziemy potrzebować wody (niegazowanej mineralnej lub przegotowanej, ostudzonej).
Najpierw ogórki musimy je dokładnie umyć i pokroić w plasterki, a następnie umieścić w dzbanku wypełnionym wodą. Tak przygotowany napój wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie możemy cieszyć się smakiem wody ogórkowej i jej prozdrowotnymi właściwościami.
Oto 7 zalet picia wody z dodatkiem ogórka. Sprawdź, jak ten napój wpływa na nasz organizm.
1. Nawadnia organizm
Bez wody nasz organizm nie działa prawidłowo. Jej ilość, niezbędna do nawodnienia, jest inna w przypadku każdej osoby. Członkowie Amerykańskiej Akademii Lekarzy sugerują jednak, że każdego dnia powinniśmy wypić od sześciu do ośmiu szklanek wody.
Powinniśmy ją przyjmować systematycznie (w niewielkich porcjach) przez cały dzień. Z czasem zwykła woda niegazowana może nam się znudzić. Jeśli dodamy do niej plastry ogórka, poprawimy jej walory smakowe, co z pewnością sprawi, że wypijemy jej więcej.
2. Pomaga schudnąć
Jeśli próbujemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinniśmy zastąpić słodkie napoje gazowane, izotoniki i soki wodą z dodatkiem ogórka (to niskokaloryczne warzywo). Co ważne, odpowiednie nawodnienie organizmu wiąże się z wrażeniem sytości w żołądku. Im więcej pijemy, tym mniej głodni się czujemy.
Czasami błędnie odczytujemy sygnały, które wysyła nam organizm, myląc pragnienie z głodem. Możemy bowiem sądzić, że jesteśmy głodni, podczas gdy w rzeczywistości jesteśmy bardzo spragnieni. Jak rozpoznać tę różnicę?
Wystarczy sięgnąć po szklankę wody z plastrami ogórka. Jeśli wrażenie głodu minie po jej wypiciu, to znak, że jedynie byliśmy spragnieni. Natomiast jeżeli nadal będzie nam burczeć brzuchu, to oznacza prawdziwy głód.
3. Dostarcza przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze to substancje, które zapobiegają uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Do ich powstawania przyczyniają się też takie czynniki jak słońce, dym papierosowy lub zanieczyszczenie powietrza. Ogórki dostarczają antyoksydantów, m.in. witaminy A, która przyspiesza regenerację komórek i witaminy C.
Stres oksydacyjny może doprowadzić do rozwoju przewlekłych schorzeń, m.in.:
nowotworów,
cukrzycy,
chorób serca,
Alzheimera.
Badania naukowców wykazały, że przeciwutleniacze są w stanie odwrócić lub zatrzymać te uszkodzenia. Z tego powodu zaleca się spożywać owoce i warzywa o wysokiej zawartości antyoksydantów. Ogórki należą do tej grupy. Są bogate nie tylko w witaminę C, ale i beta-karoten, mangan i flawonoidy.
4. Może zapobiec rozwojowi nowotworu
Wyniki badań naukowców sugerują, że ogórki mogą pomóc w walce z rakiem. Warzywa te dostarczają nie tylko przeciwutleniaczy.
Są też bogate w kukurbitacyny (które nadają im nieco gorzkawy posmak) i grupę składników odżywczych zwanych lignanami. Mogą one odgrywać ważną rolę w ochronie przed rozwojem nowotworu — zwalczać komórki rakowe i zapobiegać ich rozpowszechnianiu się.
Jedno z badań, którego wyniki opublikowano w “Journal of Cancer Research” sugeruje, że obecność fisetyny (flawonoidu) w diecie, która znajduje się w ogórku, może pomóc spowolnić postępy raka prostaty.
5. Obniża ciśnienie krwi
Jednym z czynników wpływających na wysokie ciśnienie krwi jest zbyt duża ilość sodu, a zbyt mała potasu w diecie. Nadmiar soli powoduje, że organizm zatrzymuje płyny, czego skutkiem jest wzrost ciśnienia krwi.
Natomiast potas to elektrolit, który pomaga regulować ilość sodu zatrzymywaną przez nerki. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca, redukuje powstałe już zmiany o charakterze miażdżycowym.
Ponieważ ogórki są dobrym źródłem potasu, powinniśmy je włączyć do jadłospisu. Picie wody z dodatkiem tego warzywa pomaga organizmowi uzupełnić niedobory składnika mineralnego, a w efekcie — obniżyć ciśnienie. W związku z tym to ważny element profilaktyki chorób układu krążenia, np. zawału serca.
6. Poprawia stan skóry
Pielęgnacja cery polega nie tylko na aplikowaniu kosmetyków na powierzchnię skóry. Ważne jest też to, co spożywamy. Woda ogórkowa może pomóc uspokoić skórę od wewnątrz. Odpowiednie nawodnienie i przyjmowanie dużych ilości płynów pomaga bowiem wypłukać z organizmu toksyczne substancje (napój działa moczopędnie) i zachować zdrową, promienną cerę.
Ogórki wyróżniają się też wysoką zawartością kwasu pantotenowego, krzemu, przeciwutleniaczy, które są stosowane w procesie leczenia trądziku (według danych National Institutes of Health jedna filiżanka wody z ogórkami w plasterkach ma ok. 5 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B5). Wodę ogórkową można też stosować jako naturalny tonik.
7. Wzmacnia kości
Ogórki są bogate w witaminę K. Tylko jedna filiżanka wody z dodatkiem tego warzywa dostarcza ok. 19 proc. zalecanej dziennej dawki tego składnika odżywczego.
Organizm potrzebuje witaminy K, ponieważ jest ona niezbędna w tworzeniu białek ważnych dla zdrowych kości, a także do prawidłowego krzepnięcia krwi. Jednym z najlepszych sposobów na dostarczenie jej organizmowi, zwłaszcza w okresie letnim, jest właśnie picie orzeźwiającej wody ogórkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz